En första advent
En annan mycket rolig tävling
Fortsatt inspirerad av min vinnande vännina har jag nu hittat en ny tävling jag gärna skulle vilja vinna. Så jag kör på i samma anda som tidigare - är man inte med och tävlar kan man inte vinna =)
Vill ni oxå vara med så kika in på denna underbart inspirerande blogg Sockerrus som jag brukar kika in hos för att bara njuta av recept, härliga bilder och inte minst en massa bra tips!
Tävla hos Sockerrus och vinn ett presentkort på 500kr, i samarbete med LyxigaPlåtburkar.se, RoligaPlåster.se och Änglaspel.se.
En pappa fyller år!
Idag fyller min pappa år, det passade vi på att fira igår, advent till ära. Och då min pappa blev utan farsdag tårta fick jag passa på att fira honom men en tårta igår istället.
Tårtan är gjord percis på samma sätt som på julmarkandern för två veckor sedan med choklad botten, hallonmousse, sockerkakasbotten, chokladmousse och sockerkaka, spacklad med marängsmörkräm och täckt med choklad sugerpaste, dekorerad med vita snöflingor (utomhusvädret bjuöd ju inte på någon riktig snö utan regnstorm)
Helt klart en tårta till pappa på advent. Om någon reagerat på att det varit lite tyst de senaste dagarna beror det på att jag provar ut lite nya julrecept, nästa julmarkand är om mindre än två veckor.... Många nya spännande recet är på ingång=)
En chans att vinna...
Ett jubileum
Japp - idag firar bloggen ett år. Så jag bjuder på ett litet kort inspirationssammandrag från året som gått. Kanske har du missat ett spännande recept eller kankse rentutav glömt det =)
Inser dessutom att bildkvalitetenvarierar väldigt mycket... Hm, skall ta detta i beaktnign under året som kommer - för mer kommer det att bli!
Macakakor - kakor med macadamien nötter
Blåvit tårta till en blåvittfantast =)
En Sommartårta till kollegorna på mitt gmla jobb
En GAIS tårta
Tårtor till farsdag
En marängtårta
Safta & sylta
En smaskig dessert till en av alla grillaftnar
Läcker svart pasta till Halloween
Inbjudningar till halloweenmiddag
Favoriten - heta päron och kycklingrätt
Små bakelser med vitchokladfyllning
Citronmuffins med marängtopping
Och så himla mycket mer, bästa av allt - mer kommer =)
En tjuvstart på julen
Ni får se en liten tjuvkik på en av de olika temakorten - Totalt blir det 3 teman med ca 15 kort i varje serie =)
Med till julscrappen hade jag oxå denna härliga saffranskaka - perfekt för att komma i julstämning.
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocer
0,5 g saffran (1 påse)
50 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl mjöl
2 tsk bskpulver
1 nypa salt
1 msk ljus rom (tex. Capten morgan)
Sätt på ugnen på175 grader
Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt och vitt
Smält smöret och rör i mjölk och saffran, blanda i äggsmeten
Blanda i övrigt torra ingridienser
Häll i romen
Fyll formarna och grädda i ugn ca 15-20 minuter, låt svalna och sikta florsocker över som snö
En fars dag tårta
Så här så tårtorna ut som var till försäljning förra helgen. (en tårta per dag och två på söndagen)
Tårtorna medstår av:
Chokladbotten
Hallonmousse
Sockerkaksbotten
Chokladmousse
Sockerkaksbotten
Spacklad med marängsmörkräm och täckt med sugerpste med chokladsmak
En samling gamla godingar
Under förra helgens marknad fanns även lite "gamla godingar" med...
Som de ljuvligt juliga saffransskorporna
Den gammalsdags mjuka pepparkakan
och sist men inte minst bounty bollarna =)
Ett gott, saftigt och snabbbakat bröd
Jag slände då ihop detta underbart goda brödet. Jag utgick efter ett välbeprövat grundrecept som jag har gjort flera gånger förr men denna gången slängde jag i lite av det som fanns hemma i skåpet och samt torkade fikon för att få det lite mer juligt. Vilken hit!!!
Det var saftigt, inte för tung men ändå grovt och bara så gott med lite chevreost och fikonmarmelad.
Det bästa av allt - det kräver 0 i arbetsinsats. Du behöver ingen assistent, matberedare eller annan knådmaskin, du behöver inte jäsa och vänta timtal på att få äta. Det enda du gör är att blanda allt, häll i formen och sätta in i ungen. Det är vad vi kallar piece of cake!
Fungera lika bra på kvällen när man är sugen på en god smörgås som till helgens långfrukostar.
1 stort bröd
3 dl råksikt
2 1/2 dl mjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
5 dl fil - naturell
1/2 dl mörk sirap (kan ökas någon msk för lite mer sötma)
Valfri smaksättning: (i detta brödet hade jag detta)
3/4 dl solroskärnor
7 torkade fikon delade i halvor
1/2 dl valnötter men även några cashwenötter åkte med
1 /2 torkade frukt och nötter (mix från naturgodishyllan med sultanrussin, valnötter, cashwenötter, russin och torkade aprikoster/annansbitar)
Blanda alla torra ingredienser inkl smaksättning en stor bunke (ink nötter och frukten) rör bara runt lite med en slev så att allt blandar sig. Tillsätt filen och sirapen. Rör ihop med en sked/slev - det skall bli en väldigt kletig smet. Smöra en brödform ca 2 liter (fungerar med 1 1/2 oxå bröd blir bara lite större) Häll i smeten och grädda i 175 grader varm ugn i ca 1 timme.
Klart! Njut av det nybakade brödet!
En citron & lime cupcake med ljuvligt syrlig frosting
Dessa passar oxå utmärkt att göra i miniformat vilket som ni säker förstår är livsfarligt, då orkar man ju äta flera stycken - på rad =)
Citron & Lime Cupcakes med syrlig frosting
Ca 12 st
2 Ägg
2 dl Strösocker
2 1/2 tsk Vaniljsocker
1 tsk Bakpulver
3 dl Vetemjöl
1/2 dl Mjölk
150g Smör
1 Citron, saft och finrivet skal
1 lime, saft & rivet skal
Frosting
400g philadelphia
3 dl Florsocker
2 Lime, saft och finrivet skal
200g Vit choklad
Vispa äggen pösigt och tillsätt sedan socker så att det blir en porös smet. Vänd i vaniljsocker, bakpulver och mjöl. Tillsätt mjölk, smält smör och citron & lime saft samt finrivet skal. Rör försiktigt smeten slät och fin. Fördela smeten i muffinsformar. Grädda i mitten av 200 gradig varm ugn i 15 min. Låt svalna.
Vispa färskost fluffigt tillsammans med florsocker och limesaft samt finrivet skal. Smält den vita chokladen försiktigt (tänk på att vit choklad är lite känsligare än mörk cholklad så smält på låg värme.) Rör i den smälta chokladen och vispa smeten slät. Spritsa frostingen över de svalna muffinsbottnarna. det fungerar finfint att göra frostingen dagen innna och ställa i spritspåsen i kylen. Dessa cupcakes är spritsade med en rundtyll och dekorerade med antningen snöflingot gjorda i sugerpaste eller små blommor oxå i sugerpaste.
En saftig morotsmuffins
Med på vår julmarkand fanns dessa supergoda morotsmuffins med härligt krämig frosting. Personligen tycker jag stora muffins är lite i mäktigaste laget men perfekta att dela med en söt vän =)
Morotscupcakes
ca 10 st normalstora
2 morötter normalstora, rivna (motsvarande ca 3 dl rivna morötter)
100 g smält smör
2 ägg
2 dl socker
2 tsk kanel
2 msk pressad citron
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Frosting
3 dl florsocker
150 g philladelphia
1/2 pressad citron
Vispa först äggen pösigt tillsätt sedan sockret lite i taget för att få en riktig pösig smet. Blanda i resten av ingredienserna. Häll upp i muffinsformar eller i muffinsplåt. Grädda mitt i ugnen i 200 grader varm ugn i ca 15-20 minuter (beroende på ugn, min ugn som inte är så bra behövde minst 20 minuter)
Till topping hade jag gjort en frosting enligt receptet ovan som jag lät vila i spritspåsen över natten innan jag spritsade ut dem med en rundtyll.
Om någon undrar över kantarellerna, nej, jag menar de aprikosa blommorna =) (tror varenda unge och hälften av alla vuxna tog mina aprikosa blommor för kantareller) så är de gjorda i suger paste.
En italiensk fläskfilé
Reslutatet blev denna italiensispirerande fläskfilé.
Italiensk fläskfilé
1 fläskfilé
2 pkt mozzarella (fungerar nog fint med bara en oxå men jag hade två hemma och tycker dessutom att det är oerhört gott.)
1 näve hackade valnötter
knappt en kruka basilika
2 plommontomater
salt och peppar
1 klyfta vitlök
Sås
3 dl grädde
soya
1 köttbuljongtärning
Putsa filéen och krydda med grovmalen salt och peppar. Stek den hel i stekpanna tills nästan färdig. Tag av och låt vila på en skärbräda.
Hacka basilika bladen, valnötterna, vitlöksklyftan, mozzarellan och tomaterna. Blanda.
Skiva fläskfiléen i tunnare skivor och lägg i en ungsfast form, strö mozzarellablandningen över och grädda i ugnen ca 10-15 minuter på ca200 grader.
Resterna i stekpannan rörs ut med grädde och utgör grunden till såsen. Tillsätt en buljongtärning och soya, låt sjuda på svag värme och smaka av med salt och peppar.
Servera med ris.
UNDERBART gott- fullkommligt älskar de krispia valnötterna med den smälta mozzarellan och basilika smaken.
Skall även testa att göra detta med kyckling vilket jag tror fungerar minst lika bra. Helt klart en ny favorit!
Ett fat med småkakor
Någon frågade om tårtan man skymtade hade blivit såld och ja - allihopa tårtorna blev sålda =) -Hade med en tårta varje dag bortsett från söndagen då jag hade med två farsdagtårtor! Recept kommer självklart att komma på allt som jag bakat men idag börjar vi med småkakorna.
På det härliga fatet med småkakor återfanns klassikern drömmar, sega kolasnittar och juliga kanelhjärtan.
Receptet på drömmar finner ni här.
Sega kolasnittar
En favorit hos många - inte minst marknadsbesökarna
100 g mjukt/rumsvarmt smör
dlströsocker
mskljus sirap
dlvetemjöl
tskbikarbonat
2 tsk vaniljsocker
tskmalen ingefära
Vispa det rumsvarma smöret fluffigt tillsammans med strösokret och sirap. Tillsätt sedan de torra ingredisenserna.
Dela kaksmeten på två och rulla till två långa strängar och lägg på ett bakplåt. Dra gaffeln över för att få ett mönster.
Grädda i 175 gradig ugn i ca 10-15 minuter. Tag ur plåten och låt svalna någon minut innan du skär till kakor på snedden.
Kanelhjärtan
En riktigt gammaldags favorit
3 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1/2 dl florsocker
1 ägggula
200g kylskåpskallt smör
1 ägg till pensling
socker & kanel
Gör en hög på bordet av sockret och mjölet, lägg i ägggulan och smöret, skivat i mindre skivor. Hacka ihop alltihopa med en slö bordkniv och arbeta sedan ihop till en deg. Lägg den att vila i kylskåpet minst 30 minuter. kavla ut till ca 2 -3 mm tjock platta och stansa ut med ett kakmått. Lägg på en bakpappersklädd plåt och pensla med vispat ägg och strössla socker och kanel över innan kakorna gräddas i 200g varm ugn i ca 10 minuter.
En julmarknad på Hunneberg
Visar bara ett lite axplock fotat med mobilen och stupar sedan i säng.
Tevlig fredag på er.
(och har ni möjlighet så titta förbi, julmarkanden pågår hela helgen!)
Kram
En dröm flera drömmar...
Småkakor är grymt underskattat. De är lagom stora och finns i en uppsjö olika smaker.
Min favorit är nog ändå den gamla kalssikern drömmar. Det är lite trixigt och luktar inte särskillt gott när man gräddar dem men ojojoj vad de är goda! Så där spröda att de fullkommligt smäter i munnen.
Drömmar ca 40- 50st
150 g smör
2 1/2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl olja
1/2 tsk hjorthornssalt
knappt 5 dl mjöl
Smöret skall vara rumstempererat och med det menar jag att det bör ha stått framme minst två timmar, gärna tre, för att få det tillräckligt varmt/mjukt.
Vispa smöret tillsammans med sockret och vaniljsockret till fluffigt vitt mos, därefter tillsätter du oljan. Oljan skall vara en mild smaklös olja så som matolja eller liknande (obs inte olivolja om någon trodde det fungerade)
Vispa ihop och tillsätt sedan mjölet och hjorthornssaltet i omgångar, vispa gärna ner en halv dl i taget.
Forma små bollar i storlek med valnötter och grädda sedan i 150 gadig varm ung i ca 20 minuter. Obs - öppna inte luckan under gräddningen och kom ihåg att det skall lukta lite fränt och inte särskillt gott.
En kopp chokladganache till dessert
Serverad med en lite klick mascarponegrädde, limemarinerade hallon och honungsvalnötter och desserten är komplett!
300 g mörk choklad
2,5 dl grädde
2 msk mascarpone
2 tsk florsoker
3 dl vispgrädde
2 dl valnötter
0,5 dl honung
1 dl färska hallon
2 msk myntablad
1/2 pressad lime
Hacka chokladen grovt och lägg den med grädden i en kastrull och sjud tills allt smält samman. Låt stå i ca 10 minuter tills smeten tjocknat något.
Häll över chokladfyllningen i små koppar och skaka lite fram och tillbaka några gånger så att eventuella luftbubblor försvinner. Låt kallna i kylen i ca 1-2 timmar.
Blanda under tiden mascarpone och florsocker väl med grädden. Ställ kallt.
Rosta valnötterna i ugnen tills de fått fin färg. Ta ut och ringla över honung/sirap medan de är varma. Vänd runt och låt dem svalna utlagda med mellanrum på plåten så att de inte klibbar fast i varandra.
Marinera hallonen med mynta och limesaft. Servera med mascarponegrädde, honungsrostade valnötter, färska hallon och mynta.
En couscous fylld paprika med citronkyckling och youghurtssås till huvudrätt
Ingredienser
6 st kycklingfiléer
2 st citroner, saften
4 msk olivolja
salt
peppar
Tzatziki
1 knippa vårlök eller salladslök
1/2 st röd chilifrukt
2 st vitlöksklyftor
0.5 st gurka, finhackad
2 msk hackad färsk koriander
2 msk hackad färsk mynta
2 burkar yoghurt matlagning
salt
Marinera kycklingen i olivolja, citronsaft, salt och peppar. Ju längre dessto bätter.
Klipp ner salladslöken grovt i yoghurten. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Skär gurkan i små tärningar. Hacka koriandern och myntan. Finhacka chilin. Lägg alltihop i en skål tillsammans med matlagningsyoghurten. Rör om och smaka av med salt om det behövs.
Ta upp kycklingfiléerna ur marinaden. Hetta upp en stor grillpanna till medelvärme, pensla med lite olja och lägg i kycklingen eller stek i stekpanna. Vänd den efter cirka 5 minuter. Skär med en kniv för att kolla att kycklingen är helt klar, köttsaften ska vara ofärgad och genomskinlig.
Paprikor med kryddig couscousfyllning
6 st paprikor i lika storlekar2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 dl hackad persilja
2 tsk spiskummin
2 krm cayennepeppar
1 krm mald kanel
2 msk chilisås
1 tsk rivet citronskal
2 msk pressad citron
4 dl grönsaksbuljong
2,5 dl couscous
Sätt ugnen på grill. Skär av toppen på paprikan som ett lock. Rensa ren den på kärnor och mellanväggar. 3. Stek löken mjuk i oljan i en kastrull. Tillsätt persiljan och låt den fräsa med. Blanda ner resten av kryddorna, chilisås och citronskal och citronsaft. Häll i buljongen och koka upp. Rör ner couscousgrynen.
Ta kastrullen från värmen och låt det svälla ca 10 min. Blanda och fyll paprikorna med couscousblandningen. Ställ dem på ett ugnssäkert fat. Lägg på toppen igen och grilla paprikorna 10-15 min.
Nu ser det lite tort och tråkigt ut på talriken men om man välter paprikan lite och snitsat till det så ser det lika gott ut som det var!
En pumpasoppa till förrätt...
Till förrätt bjuda jag på denna höstiga och tidspassande pumpasoppa.
Det var första gången jag lagade den och jag hade nog förväntat mig lite mer limesmak i den, men det får jag experimentera med en annan gång. Den var god, mustig och väldigt passande.
Pumpasoppa ca 6-8 personer
1,2 kg pumpa, av mattypen butternut
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
Smör
12 dl mjölk
4 grönsaksbuljongtärningar
4 dl lätt crème fraiche
2 lime, rivet skal och saft
2 tsk sambal oelek
färsk koriander
Skala och skär pumpan i tärningar. Skala och hacka löken och fräs den sen i en gryta. Tillsätt pumpa, mjölk och buljongtärningar.
Låt soppan koka ca 10 min. Mixa soppan och rör i hälften av crème fraiche. Smaksätt med lime, sambal oelek och ev salt. Låt soppan koka upp, servera med en klick crème fraiche och färsk koriander.
En missad cheescake
En grym cheescake
400 g digestivekex
150 g smält smör
400g philadelphia ost
2 1/2 dl kesella 10%
1 dl socker
100 g vit choklad
3 ägg
4 dl creme fraiche
1 vniljstång
100 g vit choklad till garnaering
Mixa kexen till fina smulkor och häll över det smälta smöret. Lägg massan i en form med löstagbar botten, packa ganska hårt.
Grädda botten i 175 grader i ca 10 minuter. Smält 100 g vitchoklad över ett vattenbad. Vispa samman philadelphia, kesella och socker och tillsätt sedan den smälta chokladen.
Häll smeten i formen och grädda i 130 grader i ca 30 minuter. Låt svanlna och ställ sedan kallt så att kakan blir kylskåpskall. Lossa från formen och stjälp upp på ett fat. Vispa creme fraichen fluffigt tillsammans med fröerna från vaniljstången. Bred över kakan och toppa hed 100 g hyvlad vit choklad.
Det kommer bli den absolut godaste cheesckaken du ätit!!!!
En inbjudan...
Så här fixas det för fullt just nu med lite städning och förberedelser. Menyn kan jag inte avslöja än men 3 rätter blir det =)
En dag att fira....
Papprena är påskrivna och nätterna av ångest och vånda är över - efter att varje natt de senaste veckorna ha ältat läge, pris, pros och cons, googlat hydroforer nattetid bara för att väcka sambon och påpeka att vi måste kolla membrantrycket på besikningen , mät vattenkvalitet, diskuterat med kommunen och deras åsiktet osv är det över (just nu i alla fall - beslutet är fattat) och den 1:a februari flyttar vi till ett hus som vi kan forma och inreda till vårt.
Det kommer att bli mycket jobb, men satan vad bra det kommer att bli.
När det gäller favoritrummet - köket, är det idag ingen höjdare - hyfsat nya vitvaror och rätt färger men ytan är i stortsett obefintlig. Men ingen fara - jag har planer! Storslagna planer rättare sagt. Men var sak har sin tid, och först av allt kommer julen och sedan är det dags att flytta.
Men idag firar vi och skålar glatt i skumpa!
Kram på er alla från en mkt lycklig husägerska
En vinterchoklad
Men till en kopp kaffet är det aldrig fel, och denna nya smak gjorde sig väldigt gott till kaffet.
En ciderinkokt kycklingfilé med kål och bönröra
Det är myckt just nu men om ni ger er till tåls några dagar till så kommer det snart lite droppa in både detg ena och det andra här...
Mitt i alla kaos lagas det lite mat oxå, om än mindre äv vanligt.
Dagens testrätt hade en mild smak med en lite kryddig eftersmak. Possitivt förvånad är jag framförallt över den milda smaken i kålen, och jag som egentligen inte gillar kål =)
Ciderinkokt kycklingfilée med kål och bönröra
2 äpplen
1/2 purjolök
4 kycklingfiléer
salt
svartpeppar
rosmarin
2 dl äpplecider
1 dl cremefraisch
2 tsk dijonsenap
smör
Kål & bönröra
1/2 spetskål
1 pkt bacon
250 g haricots verts
salt och peppar
smör
Klyfta och kärna ur äpplena, ansa och strimla purjolöken.
Bryn kycklingfiléerna i smör, krydda med salt och peppar, ta ur stekpannan och tillsätt sedan mer smör och lägg i äppleklyftorna och purjolöken. Stek dessa mjuka tillsammans med lite rosmarin. Lägg i kycklingen igen och häll över cidern. Tillsätt sedan creme fraischen och dijonsenapen. Låt sjuda i ca 10 minuter innan det serveras med ris och bönröran som du gör under tiden.
Strimla spetskålen, skär baconen i tärningar och stek tillsammans med haricot verts och smör i en separat panna ett par minuter till kålen är mjuk.