Enklaste bärpajen

Nyårsmiddag tips

Kyckling & currygryta

Julfika



Tjälknöl aka tjälknul
Något mina föräldrar ofta bjöd (ifs fortfarande bjuder) på vid finare söndagsmiddagar var en tjälknöl även kallad tjälknul, serverad med potatisgratäng. Jag tycker fortfarande det är fantastiskt gott men det kräver sin planering om man säger så. Inte så mycket arbete med mycket tid...
Och dagen före julafton, tyckte jag att det hade varit den perfekta middagen (egentligen tyckte jag det redan på lördagen då jag var tvungen att förberedda maten redan då, japp, här snackar vi långkok)
En tjälknöl är en fryst bit nötkött (t.ex. fransyska) som läggs in i ugnen när den är stelfrusen och sedan tillagas där på låg värme en sisådär 12 timmar, för att sedan läggas i en lake ytterligare 5 timmar.
Men jag lovar, det är väl värt besväret!
Tjälknöl
4 personer
1-11/2 kg fruset nötkött (eller älg eller hjort)
1 l vatten
1 dl salt
1 tsk socker
1/2 tsk krossade svartpepparkorn
1 smulat lagerblad
15 krossade torkade enbär
Placera det frusna köttet i en ugnsform i den nedre delen av ugnen. Värmen skall vara 75-100 grader. Efter ca 3 timmar kan man sätta i en ugnstermometer. När köttet har nått en innertemperatur på ca 68 grader är det enligt mig perfekt men det beror helt på tycke och smak. Vid en innertemperatur på 60 grader är köttet rött, vid 70 grader är det rosa och vid 75 grader är det genomstekt. Och jag tycker köttet är perfekt när det är lite mer rött än rosa så en ca 68 grader =)
Koka lagen ca 3-4 minuter (salt, vatten, socker, enbär, svartpeppar och lagerblad) Låt lagen svalna lite innan det häll upp i en mindre bunk (lagom stor så att hela köttet täcks av lagen) och lägg sedan i köttet. Täck över lagen och låt stå kallt ca 5 timmar. Tag sedan upp köttet och förvara det utan lag tills det skall ätas.
Som ni märker går det åt ett par timmar, mitt tips är att stoppa in köttet i ugnen precis innan det är dags att sova, ställ då gärna ugnen på 75 grader så kan du när du vaknar sätta i temometern utan att riskera att innertemperaturen blivt för varm, på morgonen när du sätter i temometern kan du höja upp värmen till 100grader. Någon/några timmar senare är det dags att koka lagen och lägga i köttet. Och allt som allt är det klart till eftermiddagen när det är dags att servera.
Serveras gärna med potatisgratäng och grönsallad.


Bohuslänsk äggost
Jag är uppväxt med äggost på julbordet. Inte för att jag uppskattade det som liten, jag tyckte inte alls om smaken eller konsistensen. Men nu, några år senare tycker jag det är riktigt gott. En svalkande och uppfriskande brytning från all julmat.
I år blev jag ombedd att ta med en äggost till julbordet hos svägerskan.
Och nog för att jag har ätit äggost ett flertal gånger har jag aldrig gjort det själv. Men med friskt mod, receptet i hand och en ny äggostform införskaffad var jag redo att testa. Det var både enklare och läskigare än väntat att testa.
Enklare än jag trodde att göra men läskigare för man hade ingen som helst aning om hur resultatet skulle bli, det var inte precis som om man kunde tjuvsmaka innan det var klart.
Äggost
3 liter mjölk
3,5 dl gräddfil
8 ägg
3 tsk socker
Vispa ihop ägg och gräddfil. Häll upp mjölk i en stor tjockbottnad kastrull och tillsätt sedan ägg blandningen. Värm upp utan att låta det börja koka, precis när det skall börja sjuda så sänk sakta ner värmen äggbandningen börjar nu skära sig och bilda ostklumpar. När man kan särskilja vätskan från ostmassan är det dags att dra bort kastrullen från plattan och låta dra i ca 10 minuter. Sen är det bara att börja ösa upp ostmassan med hjälp av en hålslev i en äggostform. Placera formen över en skål så att överbliven vätska i osten kan rinna av.
Varva ostmassan med strösocker och även om det kan låta lite med bara 3 tsk så är det precis lagom för att äggosten skall bli perfekt.
Låt formen stå och rinna av minst 8 timmar eller över natten.
Servera tillsammans med sylt.


Gratinerad hummer
Vi passade då på att testa ett nytt recept på gratinerad hummer.
Gratinerad hummer med vitlöksbröd
2 eller 4 personer
2 humrar
1 st fiskebuljongtärning
8 st färska champinjoner
1/2 purjolök
dill
maizena
3 dl vispgrädde
1 msk senap
1msk tomatpuré
2 msk majsstärkelse
vitlöksalt
vitpeppar
Vitlöksbröd
Dela hummern och tag ur hummerköttet, skär i små bitar. Hacka champinjonerna och purjolöken och fräs det sedan i panna med lite smör och vitlökssalt.
Koka upp grädden tillsammans med fiskbuljongen, lägg sedan i champinjonerna, purjolöken, senap, tomatpuré och dill.
Låt koka i ca 30 minuter tills det tjocknar och red sedan av med maizena. Blanda ner hummerköttet i stuvningen och fyll sedan hummerskalen och strö över riven ost.
Gratinera i ugn tills osten smält och fått fin färg. Servera med vitlöksbröd!



Vit chokladpannacotta med hjortrontäcke
Den fantastiskt goda efterätten vi mumsade i oss på nobelmiddagen är superenkel att göra och fantastsikt god så återigen ett varmt tips inför den stundande nyårsaftonen som väntar.
Vit chokladpannacotta med hjortron
4 personer
2 gelatin blad
5 dl grädde
0,5 dl mjölk
3 msk socker
120g vit choklad
+ hjortronsylt
Blötlägg gelatin bladen i kallt vatten. Koka upp grädde, mjölk och socker, tag av plattan. Tillsätt gelatinet och sedan chokladen och rör tills det löst sig.
Häll upp i fyra glas eller skålar. Låt svalna lite innan det placeras i kylskå där det får stå ca 3 timmar
Innan servering toppas varje efterrätt med hjortronsylt. (min plan från början var att göra hjortrongelé. men då det tydligen var ett oerhört dåligt hjortronår fanns det inte ett endast hjortron att köpa i affären så en burk sylt ur kylen fick fungera vilket det gjorde alldels utmärkt)
Servera!!

Lammfilé med potatis och jordärtmos
Okej, det har visst kommit något i vägen för mitt bloggande - nämligen julen.
Plötsligt förvandlades alla dagarna till nya dagar utan att jag hann göra någonting. Trots att både julklappar och julmarknad var avklarade, var det visst en massa annat som skulle fixas, som de där julkorten. De 12 som var klara redan i oktober förökade inte sig själv utan jag fick vackert sitta tre sena kvällar och fixa. Julbordet med jobbet som visade sig bli till ett bröllop gjorde att en hel helg bara försvann. Pynt, bak, träffa vänner och lite annat och plötsligt var det julafton.
Sen tog det par dagar att vila ut på men nu är jag redo, för nu har vi snart ett helt spännande år framför oss!
Om ni minns vår lilla nobelmiddag (som förövrigt hade passat väldigt bra som nyårsmeny) tänkte jag bjuda på de sista recepten…
Och till huvudrätt hade vi en fantastiskt god lammfilé (som lammfilé oftast är)
Lammfilé med potatis och jordärtsmos
4 personer
500g jordärtskockor
500g potatis
Smör
1 rödlök
Salt, socker
2 msk balsamvinäger
Balsamicosås
800g lammfilé
Smör
Salt & peppar
1 pkt sockerärtor
3 dl späda mangoldblad/grönsallad
Skala potatis och jordärtskockor och skär i mindre lika stora bitar. Koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka ca 15 minuter. Häll av vattnet och mosa sedan samman med en klick smör och smaka av med salt och peppar.
Finstrimla rödlöken, salta och sockra och häll sedan på balsamvinägern. Låt stå och dra i ca 20 minuter.
Putsa köttet och stek sedan lätt i smör. Salta och peppra och låt sedan gå färdigt i 175gradig varm ugn tills innerinnertemperaturen är ca 65 grader. Tag ut och låt vila under folie ca 5 minuter innan det skärs upp.
Koka sockerärtorna någon minut i lättsaltat vatten och kyl dem sedan i kallt vatten. Strimla dem grovt och blanda en sallad tillsammans med grönsalladen och den marinerade rödlöken.
Servera!


En hummersallad till förrätt
Sila bort hummerskalen och låt sedan resterande vatten koka bort så attt det bara är smör kvar i kastrullen
Lätt upp lite blandad sallad på tallrikar, strö över gurkan, nötterna och fördela hummerköttet över allt. Pressa i lite citron i det brynta hummersmöret och slå det sedan över hummersalladen.
Servera och ät med en gång!


En nobelmiddag
Varmrätt: Fasan med kantareller, inkokt päron, vintergrönsaker,
mandelpotatispuré och rödvinssås.
Efterrätt: Trilogi på körsbär med pistageklädd mascarpone
och svart körsbärssorbet.



En gammaldags julmarkand






Den fjärde december

Glöggkväll...
Jag är fullkomligt medveten om att bloggen har fått lida ganska så mkt denna höst, orsakerna finns men det är inget jag känner jag vill dela med mig av just nu. Men så småningom kommer jag att berätta.
Idag är det den första advent och det är då ingen lugn stund i köket. Bakning inför nästa helgs julmarknad pågår för fullt. Det kommer bli fjärde året i rad som jag och Sara står på stadens torg och säljer hembakat på den traditionella gammaldags julmarknaden. Vill ni se hur det sett ut de senaste två åren kan ni kika här och här.
Det blir många gamla favoriter även i år med en eller två spännande nyheter. Men mer om det kommer så snart marknaden är klar…
Igår bjöd vi in ett gäng vänner på en glöggkväll vilket var väldigt lyckat. Den glögg som gick segrande med enhetligt bästa betyg var glöggen Ripa med smak av peppar och chili.
I övrigt var det inte så många nyheter men en rad gamla godingar bjöds det på… Favoriten bland alla tror jag den goda pepparkakscheesecaken var, vilken jag har tipsat om tidigare. En riktig favorit för mig, som har gjort den flera gånger. I övrigt bjöds det på nybakata lussekatter, rockyroad, vörtbröd med parmesankräm, papparkakor och mögelost samt dadlar i bacon...
Ha en rikligt mysig fösta advent och tack för att ni fortsätter att titta in trots de få inlägg som kommer…





